zaterdag 17 maart 2012

Brood zonder kneden



Ziet er heerlijk uit hé?
Dit broodje maakte Jan vandaag, gisteren ... allé ja, hij begon gisteren en eindigde vandaag :o)
Het brood heeft dus wel wat tijd nodig maar je moet dus helemaal niet kneden.

Ingrediënten:
de maataanduiding is op zijn amerikaans dus het is wel de moeite waard om je eens een set Cups aan te schaffen
- 1/4 tsp (theelepel) gedroogde gist
- 1 1/2 cup warm water
- 3 cups witte bloem (wij gebruiken de Surfina van Aveve)
- 1 1/2 tsp zout

Bereiding:
- Los de gist, in een grote kom, op in het water. Voeg de bloem en het zout toe en roer tot alles goed gemengd is. Het deeg zal nu plakkerig zijn maar toch stevig.

- Bedek het deeg met plasticfolie en laat het minstens 8 uur (bij voorkeur 12 tot 18 uur) rusten bij kamertemperatuur. Het deeg is klaar als de oppervlakte vol bubbeltjes staat.

- Bestuif je werkoppervlak met bloem en leg het deeg erop. Bestuif het deeg met een beetje bloem en vouw het een keer of twee dubbel.

- Bedek het deeg weer met plasticfolie en laat het weer een 15-tal minuten rusten.

- Bestuif je werkoppervlak en handen met wat bloem (net genoeg om te zorgen dat het deeg niet plakt) en vorm het dee tot een bal.

- Bestuif een propere handdoek gul met bloem en leg het deeg erop. Besprenkel het met nog meer bloem en leg er een tweede handdoek op. Laat 1 à 2 uur rijzen. Het deeg zal nu ongeveel dubbel zijn volume zijn geworden en wat stug als je er met een vinger in prikt.

- Verwarm je oven voor op 250°C met een gietijzeren of pyrex pot (met deksel) erin. Neem de pot voorzichtig uit de oven en doe het deksel eraf. Ga met je hand onder de handdoek (en het deeg) en draai je deeg in de pot. Het deeg zal zijn vorm een beetje verliezen maar dat is geen probleem.
Schud een paar keer met de pan om het deeg wat te verdelen.

- Zet het deksel op de pot en zet in de oven gedurende 30 minuten.

- Verwijder vervolgens het deksel en bak verder gedurende 15 à 20 minuten tot het brood een mooi bruin kleurtje heeft.

- Doe het brood uit de pot en laat het minstens een uur afkoelen voor het te snijden.

Voila ... lekker brood zonder kneden (maar wel met veel tijd)

7 opmerkingen:

  1. Hmmmm.... Alleen al die geur van versgebakken brood in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel tijd, maar niet veel werk ;)
    Ga ik proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. :o) er staat hier weer een broodje klaar ... morgen toch maar wat roomboter halen :oD

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh zeg dat ziet er een heerlijk brood uit! Zo ... "ouderwets". Doet me nostalgisch worden ^_^
    En dat dan gesneden zoals mijn grootvader zaliger deed: het brood tussen knie en borstkas zetten, met het mes een kruis slagen op het brood en dan superdikke sneden snijden.... ooohhhhhhhh met een goei laag choco .... *watertand-watertand*

    BeantwoordenVerwijderen
  5. When I originally cοmmentеd Ӏ
    appeаг to hаve clickеd οn thе -Notify me whеn
    new comments агe added- сheckboх and nοw every
    timе a comment іs aԁded I get 4 еmаіls with the same comment.
    Τhеre has to be an easy method you аre able to remove me fгom that ѕеrvice?

    Thanκ you!
    my page :: http://www.youtube.com/watch?v=xrfPGzn-okA

    BeantwoordenVerwijderen
  6. I hаvе гead so mаny articlеs on thе toρіc of the
    blogger lοveгs but this piece of writing is genuinely a
    good pieсе of ωrіting, κeeρ it uρ.


    my blog ... iphone repair malaysia

    BeantwoordenVerwijderen