donderdag 15 maart 2012
Zuurdesem
Jan heeft iets leuks ontdekt ... zuurdesem ... of toch een beetje gefoetelde zuurdesem (want in echte zuurdesem wordt geen gist gebruikt) maar goed ... als je eens een avond avontuur wil ...
Neem:
2 koppen bloem
2 koppen water (warmer dan lauw)
1 zakje droge gist ( zo een 8g)
Meng het allemaal in een grote pot (eentje die overdreven groot lijkt maar geloof me, je gaat het nodig hebben)
Laat de magie beginnen!
Het begint te bubbelen, te groeien, nog meer te bubbelen, het wordt zelfs wat warm ...
Enkele dagen later kan je het gebruiken om er een brood mee te maken dat die lichtjes zure smaak heeft van zuurdesem ...
Jan weet dus wat hij dit weekend mag doen!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik hoorde er wel al van, maar ken het niet... Hoe maak je daar dan brood van?!
BeantwoordenVerwijderenTof...en hoe lang moet je het dan laten staan voor je brood kan maken? en met de pot open neem ik aan?
BeantwoordenVerwijderenLiefs Michelle
Voor echt zuurdeeg moet je 10 dagen rekenen. De 1e dag doe je 2,5 dl meel en een beetje zout in een grote pot met handwarm water (zoveel als nodig is voor een dikke pap). Daarna doe je 4 dagen 1x per dag 1 dl meel en weer net zoveel handwarm water. Let op dat de pot halfvol blijft. Alles wat extra is hevel je over naar een andere pot. Na 4 dagen begint de "big bang" er komt leven in de brouwerij! Hierna doe je iedere dag 2x 1 dl meel en water (bijvoorbeeld ´sochtends en ´s avonds). Daarna is het klaar voor gebruik en zet je het in de koelkast waar je je "gist" kunt uithalen iedere keer als je het nodig hebt (en dan nog maar 1x in de week bijvullen).
BeantwoordenVerwijderenVoor 1 brood gebruik je 50 gram van je mix dat je moet oplossen in water en een halve kilo meel en wat je er nog meer in wilt doen. Bakken op 150 graden een uur.
ooh fijn!!! dit ga ik manlief eens even doorgeven dan kan hij eens ECHTE zuurdesem maken!
VerwijderenOh ja, tussendoor wel even laten rijzen.... ;-)
BeantwoordenVerwijderen