zondag 31 juli 2011

Van papa-hemd naar Payal-rokje door Creative Mummy

Vanmorgen op een speurtocht door de kleerkast van manlief kwam ik 2 hemden tegen ... ooit (zo'n 10 jaar geleden) nog gemaakt door zijn moeder. Aangezien manlief tegenwoordig hemden van Massimo Dutti draagt hingen die hemden al geruime tijd werkloos in de kast.
Tijd dus om te verdwijnen! Ik had ze op de tafel gelegd om de knopen van de recupereren toen ik me bedacht dat het eigenlijk zonde is om van zo een degelijk hemd gewoon de knopen te knippen en het dan in de prullenbak te gooien ...
En zo werd het idee geboren om er een rokje voor Payal van te maken!!!

Hoe heb ik het gedaan?

Neem een hemd en een leuk stofje dat erbij past:


Teken een lijn (ik heb ze getekend net onder de borstzak) en knippen maar!


Het afgeknipte stuk afboorden.


Maak een omslag (ik heb 2 cm genomen omdat ik alleen maar dunne elastiek in huis had en dit dus ruim genoeg was) en stik. Je hebt nu het tunneltje voor de elastiek gemaakt.


In principe zou je nu gewoon elastiek kunnen inzetten (als je tevreden bent met de lengte van het rokje uiteraard) maar omdat ik het wit nogal saai vond en ik bovendien met een paar plekken zat op de onderste boord van het hemd heb ik besloten er een fleurige band onder te zetten.

Voor de onderkant knip je dus een band, zo lang (+ een beetje meer voor afwerking) als het stuk stof van je hemd en dubbel zo breed als je nodig hebt om tot een mooie afgewerkte lengte te komen.
Ik heb ook het vuile stuk van het hemd onderaan mooi recht afgeknipt want zoals jullie op de eerste foto konden zien was het onderaan niet recht afgewerkt.


Plooi de fleurige band dubbel over de hele lengte en strijk netjes plat.
Leg de rafelkant van de band samen met de onderkant van het hemd (mooie kanten naar elkaar toe) en stik aan elkaar op ong. 1 cm.
Check trouwens voor je begint te stikken nog effe dubbel dat je ze met de juiste kant op mekaar hebt gelegd of je kan herbeginnen zoals ik *zucht*.


Als je alles juist aan elkaar gezet hebt, strijk dan alle lagen naar beneden (kan het niet anders uitleggen, hoop dat de foto duidelijk is)


Stik rondom de hele fleurige band op persvoetbreedte.


Nu nog de elastiek inrijgen en vastzetten en een haakje en oogje of een drukknoopje bovenaan zetten om de boel dicht te houden en ...


... voila! 1 gelukkige dochter met 1 'nieuw' rokje!


Ik hoop dat mijn uitleg een beetje duidelijk was!

3 opmerkingen:

 1. Amai! Die ga ik onthouden... Erg mooi, hoor! Hoe komt ge toch maar op het idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Saskia,

  je hebt het boek 'De avonturen van Mali en Keela' gewonnen, van de juli prijsvraag van Het Moederfront!

  We vonden nergens een emailadres, dus laten we het je op deze manier weten! Mail je ons je straatadres? Dan sturen we het boek zo snel mogelijk naar je toe.

  hartelijke groet,
  Nicole Orriëns (Redactie Het Moederfront)

  BeantwoordenVerwijderen